ΕΞΑΡΧΟΣ

 

IONEL

 

ACT PHAST 4.0

 

ΦΤΕΛΙΕΣ 2021

ΟΙΩΝΟΠΟΙΕΙΟ

Η IONOS έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός μοναδικού οικοσυστήματος νέων πυρήνων δημιουργίας και καινοτομίας. Πανεπιστήμια, Ερευνητικοί φορείς, Γεωργικά Ινστιτούτα, τμήματα Πειραματικών έργων, Έρευνας και Ανάπτυξης εταιρειών, συνεταιρισμοί Παραγωγών είναι μέλη της ομάδας και αποτελούν αγωγούς δημιουργίας και μεταφορά γνώσης.

ΕΞΑΡΧΟΣ 2020, ΕΞΑΡΧΟΣ 2021, ΕΞΑΡΧΟΣ 2022

Το πρόγραμμα είναι μια σύλληψη και πρωτοβουλία της IONOS με σκοπό την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης ΣμηΕΑ στην εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς σε ελαιώνες ποικίλης μορφολογίας, συγκριτικά με τους ψεκασμούς από τα επίγεια συνεργεία δακοκτονίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Κρήτης, και με την ΕΛΑΝΚΟ η οποία παρέχει το σκεύασμα που χρησιμοποιείται.

Η όλη δραστηριότητα αδειοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όντας η πρώτη και παράλληλα μοναδική του είδους της στα Βαλκάνια.

ΕΞΑΡΧΟΣ 2020 ΚΡΗΤΗ
έξαρχος (1)

Για να δείτε τις δημοσιεύσεις επικοινωνήστε μαζί μας!

ΕΞΑΡΧΟΣ 2021 ΘΕΣΣΑΛΙΑ
έξαρχος 2021 Θεσσαλία

Για να δείτε τις δημοσιεύσεις επικοινωνήστε μαζί μας!

ΕΞΑΡΧΟΣ 2021-2022 ΚΡΗΤΗ
έξαρχος 3 (1)

Για να δείτε τις δημοσιεύσεις επικοινωνήστε μαζί μας!

IONEL 2021 και IONEL 2022

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εκτείνεται σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, με επίκεντρο τις ανάγκες καλλιέργειας ρυζιού.

Σκοπός του προγράμματος είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών ζιζανιοκτόνου με drone, σε καλλιέργειες ρυζιού, συγκριτικά με τις επίγειες εφαρμογές. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται ήδη 2η χρονιά σε συνεργασία με της εταιρείες ΕΛΑΝΚΟ , GOWAN και την SDS Biotech K.K και έχοντας πειραματική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΟΙΩΝΟΠΟΙΕΙΟ

ACT PHAST 4.0

Το πρόγραμμα αφορά την χρήση οπτικών ινών για την παρακολούθηση και καταμέτρηση της διασποράς των σταγονιδίων (drift) κατά τις επιχειρήσεις ψεκαστικού γεωργικού drone.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο του Southampton και η IONOS, με την υποστήριξη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Η πρώτη δοκιμή αισθητήρων οπτικών ινών πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2021 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, όπου εφαρμόστηκε στην πράξη η σύνδεση της τεχνολογίας των γεωργικών drones με εκείνη της Φωτονικής και των οπτικών ινών.

Στις δοκιμές που υλοποιήθηκαν έκτοτε σε πραγματικές συνθήκες (σε ελαιόδεντρα), εφαρμόστηκε η σύγχρονη τεχνολογία για την καταμέτρηση του drift άμεσα και αξιόπιστα.

ΟΙΩΝΟΠΟΙΕΙΟ
ΟΙΩΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΦΤΕΛΙΕΣ 2021

Η δράση αφορούσε στην προστασία του αστικού πρασίνου της πόλης της Θεσσαλονίκης και των προβλημάτων που δημιουργεί στους κατοίκους το σκαθάρι των φύλλων της φτελιάς, Xanthogaleruca luteola (Chrysomelidae: Coleoptera).

Το συγκεκριμένο σκαθάρι προκαλεί σημαντικές ζημιές στις φτελιές. Τόσο τα ενήλικα κολεόπτερα όσο κι οι προνύμφες τρέφονται στα δέντρα, προκαλώντας αποσκελέτωση φύλλων και φυλλόπτωση. Το έντομο έχει περισσότερες από μία γενιές το έτος με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών που υποβαθμίζουν το αστικό πράσινο αλλά προκαλούν και όχληση στους κατοίκους όταν τα κολεόπτερα εισέρχονται σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.

Εφαρμογές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του εντόμου, περιέχουν εντομοπαθογόνους νηματώδεις και χιτοζάνη. Για την αντιμετώπιση του κολεόπτερου συνεργαστήκαμε με την ομάδα της BIO-INSECTA, η οποία πρότεινε την εφαρμογή εντομοπαθογόνων νηματωδών στα φύλλα των φτελιών, μια λύση κατάλληλη χωρίς να επιβαρύνεται το αστικό περιβάλλον με βλαβερές ουσίες.

Η επιχείρηση ακριβείας πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Στρατού, έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο με την χρήση του agridrone M6E-X1, το οποίο παρείχε όλα τα εχέγγυα πτητικής ασφάλειας και σταθερότητας.

ΟΙΩΝΟΠΟΙΕΙΟ